Coperta culegere

Exerciții de învățare automată.

Ediția a treia revizuită

Liviu Ciortuz, Alina Munteanu, Elena Bădărău

ISBN 978-973-0-33148-6
Iași, 2020

Lucrarea constituie o culegere de exerciții de învățare automată. Învățarea automată este acea direcție din inteligența artificială care studiază algoritmii şi sistemele care îşi îmbunătăţesc performanţele pe măsură ce acumulează "experienţă". Dintr-o altă perspectivă, învățarea automată construiește modele − sub formă de funcţii matematice, distribuţii probabiliste şi algoritmi − pentru anumite colecţii de date.

Cartea se compune din nouă capitole, dintre care primul are rol de capitol-suport (noțiuni de probabilități, statistică, teoria informației, funcții-nucleu, metode de optimizare), iar celelalte opt capitole reprezintă direcții consacrate de lucru / cercetare din învățarea automată: estimarea parametrilor distribuțiilor statistice și metode de regresie, arbori de decizie, clasificare bayesiană, învățare bazată pe memorare, clusterizare, algoritmul EM, rețele neuronale artificiale și, în final, mașini cu vectori-suport.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, cartea aceasta servește ca suport didactic la Facultatea de Informatică pentru cursul de "Învățare automată" de la licență (anul III, unde sunt peste 350 de studenți înscriși anual), pentru cursul de "Capitole speciale de învățare automată" de la master (circa 50 de studenți anual), precum și la Facultatea de Matematică pentru cursul de "Inteligență artificială" (master, secția de matematică-informatică). Cartea poate fi utilă de asemenea pentru studenții de la universitățile tehnice, în special pentru cei de la specializările automatică, calculatoare și tehnologia informației.

Se recomandă ca această lucrare să fie folosită în conjuncție cu o altă culegere: "Fundamente matematice ale învățării automate: exerciții", de Liviu Ciortuz.

Liviu Ciortuz (n. 1961, Brăila) este actualmente conferențiar la Facultatea de Informatică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. A absolvit Facultatea de Matematică-Informatică (1985) și a obținut doctoratul în informatică la Universitatea din Lille, Franța (1996). A lucrat în cercetare la Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Române (filiala din Iași) între anii 1987 și 1990, la DFKI -- Institutul German de Cercetare în Inteligența Artificială (1997 - 2001), la Universitățile din York și Aberystwyth din Marea Britanie (2001-2003), precum și la Institutul INRIA de la Rennes, Franța (2012-2013).

Alina Munteanu (n. 1983, Cluj) a absolvit mai întâi Facultatea de Matematică-Informatică (licență, 2005, și master, 2008) și apoi Facultatea de Informatică (master, 2011) de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Din 2013 lucrează la Max Delbrück Center for Molecular Medicine din Berlin, iar în 2017 a obținut doctoratul în informatică la Universitatea Humboldt din Berlin, Germania.

Elena Bădărău (n. 1986, Botoşani) a absolvit Facultatea de Informatică de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (licență, 2008, și master, 2010).

PDF-ul cărții poate fi găsit aici (iar coperta aici).
Vă rugăm, nu puneți cartea pe alte site-uri; vor urma corecții, îmbunătățiri etc.

Errata culegerii poate fi găsită aici.

Directorul care conține slide-urile poate fi găsit aici.

Adresa de email a autorului principal: ciortuz@info.uaic.ro.

Capitole:

  1. Metode de regresie
  2. Clasificare bayesiană
  3. Învățare bazată pe memorare
  4. Arbori de decizie
  5. Mașini cu vectori-suport
  6. Rețele neuronale artificiale
  7. Clusterizare
  8. Algoritmul EM
  9. Modele Markov ascunse

O prezentare detaliată a conținutului acestor capitole poate fi găsită aici.